(άγνωστη πτυχή της υπόθεσης Αγίου Ευφημιανού)
Τις τελευταίες μέρες γιορτάσαμε την επιστροφή των αγιογραφιών της εκκλησίας του Αγίου Ευφημιανού, που βρίσκεται στην κατεχόμενη Λύση, πίσω στην πατρίδα τους, την μαρτυρική Κύπρο.
Οργανώθηκαν τελετές και δημοσιογραφικές διασκέψεις. Δίκαια ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’, πιστώθηκε της μεγάλης αυτής επιτυχίας και έτυχε των ανάλογων επαίνων.
Σε αυτή την μεγάλη επιτυχία – δηλαδή τον επαναπατρισμό των αγιογραφιών του Αγίου Ευφημιανού – συνέβαλαν πολλοί. Λίγο πολύ όλοι αναφέρθηκαν δημοσίως και έτυχαν ανάλογων επαίνων. Εκτός ενός. Της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εγώ διατείνομαι βάσιμα ότι εάν η Βουλή – με δική μου εισήγηση – δεν επενέβαινε την κατάλληλη στιγμή, οι αγιογραφίες θα ήταν ακόμα στο Χιούστον να τις χαίρονται οι επισκέπτες του Ιδρύματος Μενίλ. Εξηγούμαι:
Ήταν το 2005 όταν ετέθηκε υπόψη μου αυτή η υπόθεση (που ήταν μέχρι τότε άγνωστη) όπως επίσης και οι πληροφορίες για σχεδιαζόμενη ανανέωση του λεγόμενου συμβολαίου ενοικίασης. Διότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ίδρυμα Μενίλ αγόρασε τις αγιογραφίες από Τούρκο αρχαιοκάπηλο αφού εξασφάλισε δέσμευση της Εκκλησίας της Κύπρου (ποτέ δεν διευκρίνισε από ποιον) ότι θα τις κατέχει και θα τις εκθέτει για δεκαετίες. Η αρχική συμφωνία (που έγινε το 1985) προνοούσε διάρκεια «ενοικίασης» μέχρι το 2001. Με αδιαφανείς διαδικασίες (που βάζουν νερό από όλες τις πλευρές) το συμβόλαιο ανανεώθηκε μέχρι το 2012. Πρόθεση των υπευθύνων του ιδρύματος Μενίλ φαίνεται να ήταν – κατά κάποιες πολύ έγκυρες πληροφορίες – η ανανέωση του συμβολαίου ενοικίασης για άλλα 10 χρόνια και μετά… Ενέργειες για ανανέωση ξεκίνησαν από το 2005. Ευτυχώς , η καταλυτική παρέμβαση και η συζήτηση του θέματος σε τέσσερις συνεδριάσεις της ειδικής ad-hoc επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας απέτρεψαν την ανανέωση της ενοικίασης. Παράλληλα ήταν μετά από την συγκεκριμένη παρέμβαση της Βουλής που το Τμήμα Αρχαιοτήτων εδέησε (μετά από 10 χρόνια απραξία) να ταξιδεύσει ως το Χιούστον του Τέξας και να επιθεωρήσει τις αγιογραφίες (όπως προνοούσε η συμφωνία).
Θέλω, τελειώνοντας, να εξάρω το ρόλο που έπαιξε σε αυτή την υπόθεση, ο τότε τοποτηρητής και σήμερα αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β. Εάν δεν ήταν ίσως τόσο αποφασιστικός, οι τοιχογραφίες θα ήταν ακόμα «ενοικιαζόμενες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου