Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Αποκλειστικές ευθύνες


Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού στο πανηγύρι της ΠΟΓΟ σηματοδοτεί μια στροφή στην επικοινωνιακή αντεπίθεση του κυβερνώντος κόμματος. Μέχρι σήμερα οι κυβερνώντες επέμεναν στο ευκολοχώνευτο μήνυμα «Φταίνε όλοι», ενώ παρασκηνιακά καλλιεργούσαν και τις εξαιρετικά ρυπαρές φημολογίες περί των ευθυνών των νεκρών. Τώρα κατηγορούνται οι υπόλοιποι ότι αποδίδουν «αποκλειστικές ευθύνες» στον Πρόεδρο Χριστόφια για το Μαρί και «αθωώνουν» άλλους πιθανούς υπεύθυνους των γεγονότων. Αυτό είναι καινούργιο. Ποιοί άραγε «άλλοι» - πέραν των νεκρών – είναι υπεύθυνοι για τα γεγονότα και γιατί οι υπόλοιποι – πλην κυβέρνησης – θέλουν να τους «προστατέψουν»;

Για να μην τρελαθούμε κιόλας, ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Ποινικές ευθύνες έχουν προφανώς πάρα πολλοί για τους λόγους που ήδη η αστυνομία διεξάγει σχετική έρευνα.

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν οι ποινικές ευθύνες αγγίζουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ίσως. Ίσως γιατί οι πολιτικές του αποφάσεις, άφησαν σε εκκρεμότητα το θέμα για δύο και πλέον χρόνια. Αυτή η εκκρεμότητα οδήγησε κάποιους από τους πολιτικούς του υφιστάμενους (για τους οποίους έχει έμμεση ευθύνη) να κρατούν τα εμπορευματοκιβώτια σε κατάσταση πρόχειρης «αποθήκευσης» στο Μαρί. Αυτή η διαχείριση – στο σύνολο της – οδήγησε στην αλλοίωση των πυρομαχικών που είναι το αίτιο της έκρηξης. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης (κυρίως ποινικής) για όσους με την αμέλεια τους, τις λάθος αποφάσεις και εκτιμήσεις τους, με την ολιγωρία και την αναβλητικότητα τους (όλα παθογένειες αυτού που ο Πρόεδρος αποκάλεσε «το σύστημα») δεν απέτρεψαν την έκρηξη και τον θάνατο 13 ανθρώπων. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι δεν αντιλαμβάνομαι πού βλέπουν να κατηγορείται ο Πρόεδρος «αποκλειστικά». Πολλοί «άλλοι» κατηγορούνται (ή μάλλον πρόκειται ίσως να κατηγορηθούν) για το έγκλημα και μάλλον όχι ο Πρόεδρος.

Άρα για ποιές «αποκλειστικά ευθύνες» μιλά ο κ. Κυπριανού; Προφανώς αναφέρεται σε ότι αφορά τις πολιτικές ευθύνες. Βεβαίως, σ’ αυτό έχει δίκαιο. Πολιτικές ευθύνες έχει πλέον αποκλειστικά ο Πρόεδρος. Γιατί; Μα το είπε ο ίδιος. Οι δύο εμπλεκόμενοι υπουργοί – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – αποδέχθηκαν με την παραίτηση τους τις πολιτικές τους ευθύνες. Ο ίδιος ο Πρόεδρος, τί έκανε επί τούτου; Σχεδόν τίποτε. Με το ζόρι, μέσα από σφιχτά δόντια και χείλη, σχεδόν ψελλίζοντας, ακούσαμε να λέει για «αυτονόητες ευθύνες» και «έμμεσες γενικές ευθύνες». Δηλαδή φληναφήματα.

Οι περισσότεροι εκλαμβάνουν αυτή τη συμπεριφορά ως έλλειψη συνείδησης και αυτογνωσίας των ευθυνών και του μεγέθους των λαθών. Αυτή είναι – δυστυχώς – μια προεδρική αποκλειστικότητα, για την οποία – ειλικρινά – λυπάμαι πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: