Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Προμηθέας και Κασσάνδρα


Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα. Αντωνιάδου πρέπει να αναθεωρήσει τις γνώσεις της για την Ελληνική Μυθολογία. Η πρόσφατη επίθεση της σε Μέσα Ενημέρωσης και βουλευτές – τους οποίους αποκάλεσε «Κασσάνδρες», γιατί προειδοποιούσαν για τη μεγάλη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος – αποδεικνύει ότι μάλλον έχουν σκουριάσει οι γνώσεις της περί της Ελληνικής Μυθολογίας. Πρώτον η Κασσάνδρα προέβλεπε πάντα σωστά και πάντα μόνο τα κακά. Δεύτερον, τα Μέσα Ενημέρωσης και οι βουλευτές που προειδοποιούσαν για μεγάλες αυξήσεις διεξήγαγαν έναν αγώνα υπέρ των Κυπρίων καταναλωτών, ο οποίος σε κάποιο βαθμό δικαιώθηκε. Οι βουλευτές και τα Μέσα Ενημέρωσης προσπάθησαν να λειτουργήσουν ως Προμηθείς και να προλάβουν την χρέωση των απλών πολιτών. Άρα μάλλον με τον Προμηθέα μοιάζουν αντί με την Κασσάνδρα.

Είναι γνωστό ότι η ΑΗΚ διεκδίκησε αύξηση πέραν των 25% για να καλύψει τις ζημιές που ανέρχονται σε 600.000 ευρώ την ημέρα ή 18 εκατομμύρια το μήνα. Στο σύνολο των 8 μηνών το ποσό των ζημιών της ΑΗΚ ανέρχεται στα 144 εκατομμύρια. Η ΑΗΚ προσπάθησε να «δικαιολογήσει» και να «φορτώσει» στους καταναλωτές τα 108 εκατομμύρια ευρώ. Η ΡΑΕΚ (ορθώς κατά την άποψη μου) ενέκρινε μόνο τα 53.3 εκατομμύρια ευρώ. Η Κυβέρνηση αποφάσισε – λόγω και της πίεσης των Μέσων Ενημέρωσης και των βουλευτών (τους οποίους αποκαλεί η Υπουργός, Κασσάνδρες) – να καλύψει το κόστος ενοικίασης των μονάδων (24 εκατομμύρια ευρώ). Αν δεν τον έκανε η αύξηση του ρεύματος θα ήταν μεγαλύτερη.

Άποψη και πρόταση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είναι το κόστος αυτό των 53.3 εκατομμυρίων ευρώ έπρεπε να περιληφθεί στη δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων κατά τρόπο που να μην επηρεάσει τους απλούς καταναλωτές και την οικονομία. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προωθεί μέτρα δίκαιης φορολογίας για τους «έχοντες και κατέχοντες». Μιλά για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ φοροδιαφυγής. Τα 53.3 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν μικρό μόνο μέρος αυτού του ποσού που οφείλουν οι «έχοντες και κατέχοντες». Γιατί να πληρώσουν πάλι οι απλοί καταναλωτές και η οικονομία τα λάθη των κυβερνώντων και την αδυναμία της κυβέρνησης να εισπράξει τους φόρους της;

Σημειώνεται ότι ένα σημαντικό μέρος του ποσού των 53.3 εκατομμυρίων θα καταβληθεί στο ψευδοκράτος. Προβλέπεται ότι με την ανανέωση της συμφωνίας για το κατοχικό ηλεκτρικό ρεύμα η ΑΗΚ θα καταβάλει το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το Φεβρουάριο του 2012. Επαναλαμβάνουμε την αντίθεση μας στην επέκταση της συμφωνίας για το κατοχικό ρεύμα. Αντί να υπάρξει λελογισμένη χρήση του ηλεκτρισμού και εξοικονόμηση ενέργειας (τα περιθώρια είναι ακόμα μεγάλα) οι αρχές καταφεύγουν στον κατοχικό ηλεκτρισμό, δημιουργώντας επιπλέον κόστος για την κατανάλωση και μεγάλο πολιτικό κόστος για την Κύπρο αφού η συμφωνία αυτή χρησιμοποιείται πολιτικά από το ψευδοκράτος.

Και για το κακό αυτό, δεν χρειάζεται η πρόβλεψη της Κασσάνδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: