Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Σπίτι με ανεμόμυλο


Ήταν μεγάλη η έκπληξη μου όταν στις 18 Ιουλίου και καθώς συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου με θέμα την ενεργειακή κρίση έφθασε στα χέρια μου μια απογοητευτική επιστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα μετά από πολλά διαβήματα και αιτήσεις εδέησε το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει μια τυπική απάντηση (του είδους: «το αίτημα σας μελετείται») στο θέμα που έθετα από το 2006 και αφορά την τροποποίηση της εντολής του Υπουργείου Εσωτερικών 2/2006 η οποία απαγορεύει την τοποθέτηση μικρού οικιακού τύπου ανεμογεννήτριας σε όριο ανάπτυξης πόλης ή χωριού.

Έχω σε πολλές περιπτώσεις αποδείξει το παράλογο αυτής της απαγόρευσης. Οι αισθητικοί λόγοι που προβάλλει το Τμήμα Πολεοδομίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες οδηγίες που αφορούν το μέγεθος, το ύψος, την ισχύ των ανεμογεννητριών κ.ο.κ. Δώσαμε για να βοηθήσουμε το Τμήμα Πολεοδομίας, στοιχεία από άλλες χώρες οι οποίες επιτρέπουν και προωθούν την εγκατάσταση οικιακών ανεμογεννητριών (ακόμα και σε ιστορικά κέντρα πόλεων).

Εξάλλου στις Κυπριακές πόλεις οι ανεμόμυλοι δεν είναι άγνωστο στοιχείο. Ακόμα και σήμερα συναντάς πανύψηλους ανεμόμυλους μέσα στο κέντρο των πόλεων. Διερωτούμαι, γιατί τόσο ενδιαφέρον για την ένταξη των ανεμόμυλων στο περιβάλλον των Κυπριακών πόλεων ενώ την ίδια ώρα διαφημιστικές πινακίδες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, πομποί κλπ, τοποθετούνται σε οροφές κτιρίων χωρίς κανένα έλεγχο; Γιατί τόση εχθρότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα στις μικρές ανεμογεννήτριες;

Κι’ όλα αυτά σε μια εποχή που ψάχνουμε εναγωνίως πηγές ενέργειας για να αποκαταστήσουμε το χαμένο – λόγω των λαθών, των παραλείψεων και των κακών κυβερνητικών χειρισμών – ενεργειακό στολίδι του Βασιλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: