Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Δημοκρατική ομαλοποίηση


Συμφωνώ με όσους πολίτες καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το πόρισμα Πολυβίου πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστό, στο γράμμα και στο πνεύμα του. Η χειρότερη διαχείριση του πορίσματος είναι η υπόσκαψη του κύρους του αλλά και οι προσωπικές επιθέσεις κατά του κ. Πολυβίου. Παρακολουθούμε δυστυχώς με ιδιαίτερη ανησυχία την οργισμένη και αψυχολόγητη αντίδραση των κυβερνώντων, η οποία εκτρέπεται σε χαρακτηρισμούς και απαράδεκτους υπαινιγμούς.

Το μείζον διακύβευμα της εποχής είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής ενότητας και της αναστήλωσης του χαμένου κύρους της πολιτικής ηγεσίας μέσα στην κοινωνία των πολιτών. Η λύση στο πολιτικό αδιέξοδο δεν πρέπει να αγνοεί τον νέο δυναμικό παράγοντα των ημερών μας δηλαδή το κίνημα των ενεργών πολιτών.

Οι πολιτικές ηγεσίες δεν μπορούν να αγνοούν τους πολίτες, ούτε να αναζητούν  μεταξύ τους διευθετήσεις που θα επιβληθούν στους πολίτες μέσω της προβολής εκβιαστικών διλημμάτων και αδιεξόδων. Η  Δημοκρατία δεν «κολλά» σε αδιέξοδα. Η λύση στα πολιτικά προβλήματα πρέπει να είναι δημοκρατική και να σέβεται τους πολίτες.

Κατά την άποψη μας, ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε μια μακροχρόνια και διαρκή προεκλογική περίοδο από σήμερα μέχρι το Φεβρουάριο του 2013, που θα τη χαρακτηρίζουν οι εντάσεις και αντιπαραθέσεις, καθώς και η πλήρης απαξίωση της πλειοψηφίας των πολιτών, είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Μια εισήγηση που πιθανόν να είναι λειτουργική είναι η ταυτόχρονη οργάνωση των τοπικών εκλογών με προεδρικές εκλογές στις 18 Δεκεμβρίου.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο οι κομματικές ηγεσίες μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να επιδιώξουν συγκλίσεις και να παρουσιάσουν ικανές υποψηφιότητες για να διαχειριστούν το υπόλοιπο των 14 μηνών της Προεδρικής θητείας.

Όμως επιμένω ότι η διαδικασία της δημοκρατικής ομαλοποίησης της κατάστασης, ξεκινά με την εθελούσια παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια για λόγους πολιτικής ευθιξίας.

Αναμένουμε από τον ίδιο και τους υποστηριχτές του να κάνουν δεύτερες και ψύχραιμες σκέψεις, και να προσεγγίσουν την μεγάλη αυτή πρόκληση με νηφαλιότητα, πατριωτισμό και ευθύνη, μακριά από κομματικές παρωπίδες και εξαρτημένα αντανακλαστικά.

Η πορεία της κλιμάκωσης της σύγκρουσης που ακολουθούν είναι καταστροφική για τον τόπο. Παρουσιάζουν μια εικόνα αγκίστρωσης στην εξουσία που δεν τιμά την ιστορία της αριστεράς στη χώρα μας.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και να σώσει την προσωπική τιμή του αλλά και την τιμή του κόμματος του, επιλέγοντας την παραίτηση του αντί της ατιμωτικής παραμονής στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: