Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ο ιπτάμενος Πρόεδρος


Δεν ξέρω εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πρόσφατη αποστολή του στις Βρυξέλλες χρησιμοποίησε το ιδιωτικό του τζετ. Δεν ξέρω εάν η πολυπληθής υπουργική του συνοδεία, συνταξίδευσε μαζί του (εάν ναι, τότε η ιστορία θυμίζει το γνωστό παιδικό τραγουδάκι που λέγαμε μικροί κατά τη διάρκεια των εκδρομών που έλεγε «επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα…»).

Αυτό που ξέρω είναι ότι Κυβέρνηση και Βουλή πρέπει να ντρέπονται που σε εποχές μονόπλευρης λιτότητας, πρόεδρος και υπουργοί χρεώνουν τα δημόσια οικονομικά με 500.000 ευρώ κόστος, μόνο και μόνο για να γλυτώσουν λίγη ταλαιπωρία και δύο – τρεις ώρες ύπνου. Όταν αποδεσμεύτηκε πρόσφατα το σχετικό κονδύλι από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο πρόεδρος της δήλωσε: «έχουμε ζητήσει το αντίγραφο της συμφωνίας που θα υπογραφεί με την εταιρεία Netjets αλλά διατηρούμε τις δικές μας επιφυλάξεις. Διατηρούμε επιφυλάξεις και ανησυχίες για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει υπογραφεί χωρίς να ακολουθηθεί μια διαδικασία δημόσιων προσφορών».

Εξέφρασα οργή και αγανάκτηση για το αποτέλεσμα εκείνης της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, καθώς από τη μια ακούστηκε η κραυγή πόνου των πολύτεκνων για τις περικοπές των επιδομάτων τους και από την άλλη, τα Κοινοβουλευτικά κόμματα αποδέσμευσαν το κονδύλι των 400 χιλιάδων ευρώ για το ιδιωτικό αεροσκάφος του Προέδρου της Δημοκρατίας (επιπλέον οι φόροι και τα καύσιμα) εκφράζοντας απλά… «επιφυλάξεις».

Ήταν μια συνεδρίαση στην οποία ακούσαμε την κραυγή πόνου, αγανάκτησης, απόγνωσης των πολυτέκνων. Η εκπρόσωπος της επαρχιακής Επιτροπής Πολυτέκνων Λευκωσίας ουσιαστικά μας είπε ότι ζητιανεύει για να μπορέσει να τροφοδοτήσει με γάλα και με τρόφιμα πολύτεκνες οικογένειες και την ίδια μέρα αυτή η Βουλή (και δεν ντρέπονται τα κοινοβουλευτικά κόμματα), αποδέσμευσαν το τεράστιο ποσό των πέραν των 400 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο για τα ταξίδια πολυτελείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να υπάρχουν προσφορές, με δεδομένο ότι χρόνο με χρόνο αυξάνεται το ποσό ανά ταξίδι. Το συγκεκριμένο κονδύλι από 260 χιλιάδες ευρώ ανέβηκε στις 310 και τώρα στις 400 χιλιάδες το χρόνο και από 5 χιλιάδες ανά ταξίδι ανέβηκε στις 6,5 και τώρα στις 7 χιλιάδες ανά ταξίδι (επιπλέον οι φόροι και τα καύσιμα).

Ποιος ξέρει ποιος τρώει από αυτή την υπόθεση την ίδια στιγμή που τα παιδιά των πολυτέκνων πεινούν; Αυτά είναι τα χαΐρκα και το κατάντημα αυτής της Πολιτείας, Κυβέρνησης και Βουλής.

Δηλώνω σφοδρά αγανακτισμένος από την απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών. Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα των επιδομάτων των φυλάκων του Μουσείου. Ψίχουλα. Διυλίζουμε τον κώνωπα. Τα περίφημα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης είναι όπως τον ιστό της αράχνης. Αρπάζουν τα κουνουπάκια και τα μικρά έντομα και αφήνουν τα τεράστια έντομα να διαπερνούν.

Θεωρώ πως πρόκειται για μια φάρσα στην οποία δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να μετέχουμε, έστω και με την άρνηση μας. Απαράδεκτο αυτό που έγινε και μάλιστα κατακρίνω τα κόμματα γιατί δεν έχουν την τόλμη να βγουν ανοικτά και να δικαιολογήσουν γιατί πήραν αυτή την απόφαση.

Στους καιρούς της λιτότητας, που όλοι καλούμαστε να περιορίσουμε δαπάνες και ιδιαίτερα της πολυτέλειας, τους καιρούς που οι πολύτεκνοι στέκονται στην ουρά για να πάρουν λίγο γάλα για τα παιδιά τους, αποτελεί μέγα πρόκληση να επιτρέπει η Βουλή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίζει αυτήν την σπατάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: