Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Βοήθεια Χριστιανοί!


Πρέπει να θεωρήσουμε πλέον δεδομένο ότι στην Κύπρο της ευμάρειας και της προόδου υπάρχει σημαντική μερίδα του πληθυσμού του νησιού που ζουν στην ανέχεια και την φτώχεια. Η πιο μεγάλη μερίδα των φτωχών μας μέχρι τώρα ήταν ηλικιωμένοι που ζούσαν μόνοι ή σε μονογονεϊκές οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί. Σημειώνω ότι περίπου 1200 μονογονεϊκές οικογένειες ήδη λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα. Η οικονομική κρίση όμως θέτει σε κίνδυνο και πολλές άλλες ομάδες του πληθυσμού, και, έστω και αν δεν θεωρούνται τυπικά «φτωχοί» με βάση τον ορισμό της κυβέρνησής, έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, οι άνεργοι νέοι, οι άνεργες γυναίκες και το αδρανές γυναικείο δυναμικό, οι νέοι που αποχωρούν πρόωρα από το σχολείο, τα άτομα με αναπηρίες, όλες αυτές οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, βρίσκονται σήμερα σε ακόμη δυσχερέστερη κατάσταση.

Η κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να πλανάται «πλάνην οικτράν», αφού δεν λαμβάνει υπόψη της τα σημεία των καιρών. Όταν μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης ζήτησα να μάθω ποια μέτρα σκόπευε να λάβει για να βοηθήσει πρακτικά τους άπορους πολίτες της Κύπρου και ποιο ποσό εξασφάλισε από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας υπέρ των απόρων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκπονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, συνολικού ύψους μισού δισεκατομμυρίου, απογοητεύτηκα όταν πληροφορήθηκα ότι η κυβέρνησή μας δεν θεώρησε ότι χρειαζόταν να εφαρμόσει πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για τους Κύπριους άπορους. Προέβαλε ισχυρισμούς ότι τάχα «λόγω διαφόρων δυσκολιών, όπως η μη ύπαρξη αποθεμάτων στην Κύπρο, καθίσταται, τόσο το λειτουργικό όσο και το διοικητικό κόστος εφαρμογής, πολύ υψηλό». Δηλαδή είχαμε την ευκαιρία να εξασφαλίσουμε ένα ποσοστό από τα 500 εκατομμύρια που διέθεσε η Ε.Ε. στη διάθεση των κρατών-μελών της για να παρέχουν επισιτιστική βοήθεια σε απόρους, και η κυβέρνησή μας αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να αντέξει το διοικητικό κόστος διαχείρισης του! Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στον κυπριακό λαό γιατί απέφυγε να διεκδικήσει ορισμένα εκατομμύρια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για εφαρμογή επισιτιστικών προγραμμάτων για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι με αυτά τα έστω λίγα εκατομμύρια, η Κυπριακή Κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει υπαρκτά προγράμματα που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία είτε από κρατικούς φορείς είτε από πρωτοβουλία της Εκκλησίας ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την επέκταση της δωρεάν παροχής στα δημοτικά σχολεία της Κύπρου προγεύματος από φρούτα και άλλα υγιεινά προϊόντα με έμφαση στην χρήση Κυπριακών προϊόντων οικολογικά. Μια τέτοια πολιτική απόφαση θα στηρίξει και την τοπική παραγωγή βιολογικών προϊόντων γεωργίας και κτηνοτροφίας. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ήδη χρηματοδοτείται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης με το ποσοστό που μας αναλογεί από τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τα κοινοτικά παντοπωλεία που λειτουργούν με μεγάλο κόστος φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Κυπριακή Κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει τα Ευρωπαϊκά κονδύλια με επιτυχία και αποτελεσματική στόχευση. Άφησε το ζήτημα της αντιμετώπισης της φτώχειας στους φιλόπτωχους και στην Εκκλησία. Όλη αυτή η ιστορία ακούγεται σαν ατάκα από μαυρόασπρη ελληνική ταινία: «Βοήθεια Χριστιανοί»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: