Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Συνέντευξη στον Ανδρέα Πιμπίσιη στον Φιλελεύθερο, Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014




  1. Το Κίνημα Οικολόγων θα πραγματοποιήσει σύντομα το 10ο Παγκύπριο συνέδριό του. Δείγμα ότι οι Οικολόγοι άντεξαν στο χρόνο;

Το 10ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών  με το σύνθημα «ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΞΑΝΑ-ΞΕΚΙΝΑΜΕ. ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ!», πραγματοποιείται την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. Για πρώτη φορά στα 19 χρόνια ιστορίας του Κινήματος, το Παγκύπριο Συνέδριο θα είναι ταυτόχρονα εκλογικό, αφού μέσα απ’ αυτό θα εκλεγεί η πολιτική ηγεσία του με απευθείας ψήφο από τα μέλη. Ναι, είναι αναντίρρητο γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών άντεξε στο χρόνο και είναι σήμερα το μακροβιότερο πολιτικό σχήμα, μετά τα τέσσερα κατεστημένα πολιτικά κόμματα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέσα σε αυτά τα 19 χρόνια, περίπου μια δωδεκάδα πολιτικά σχήματα έκαναν την εμφάνιση τους, διέγραψαν ένα βραχύβιο κύκλο και μετά χάθηκαν στη ροή της Ιστορίας. Ο λόγος που οι Οικολόγοι άντεξαν στο χρόνο, είναι γιατί παρέμειναν πάντα πιστοί στην ιδεολογία της Πολιτικής Οικολογίας, χωρίς εκπτώσεις, διαπλοκές και εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.


  1. Παρόλο ότι εκπροσωπείτε ένα διαφορετικό κίνημα από τα παραδοσιακά κόμματα εντούτοις βλέπουμε ότι το εκτόπισμά σας στο εκλογικό σώμα να παραμένει μικρό. Τι φταίει;

Κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος παραδέχεται ότι οι Οικολόγοι, παρά το μικρό εκλογικό τους εκτόπισμα, έχουν προσφέρει σημαντικό έργο, θετικά δυσανάλογο των εκλογικών ποσοστών. Είναι προφανές όμως ότι ούτε η προσφορά, ούτε η διαφορετικότητα αλλά ούτε η δραστηριότητα και η καθαρότητα θέσεων και πράξεων, επηρεάζουν τελικά τόσο σημαντικά τη διαμόρφωση των εκλογικών ποσοστών στην Κύπρο. 


  1. Κάποιος μπορεί να πει ότι ένας λόγος που οι Οικολόγοι δεν κατάφεραν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους γιατί ακολουθούν μια στείρα αντιπολιτευτική στάση επί όλων των θεμάτων. Ποια τα δικά σας σχόλια;

Απορρίπτω την άποψη περί «στείρας αντιπολιτευτικής στάσης». Η προσφορά των Οικολόγων ήταν και είναι πάντα γόνιμη και θετική. Έγνοια μας δεν είναι μόνο η κριτική, αλλά και η κατάθεση προτάσεων, εισηγήσεων, σχεδίων κλπ κλπ. Ορισμένα μόνο από τα πάρα πολλά παραδείγματα είναι θα έλεγα ας πούμε, το σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια ευάλωτων ομάδων, η απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων, η ραφοποίηση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, ο επίτροπος περιβάλλοντος, το ταμείο πράσινης ανάπτυξης κλπ κλπ. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν μετείχε ποτέ στη διακυβέρνηση της χώρας. Ένας λογικός άνθρωπος θα έλεγε ότι εξ’ ορισμού δεν μετείχαμε στα μεγάλα εγκλήματα κατά του Κυπριακού λαού, που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή και στην κοινωνική κατάρρευση. Προσπαθήσαμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων που μας έδωσε ο λαός με την ψήφο του, να σταματήσουμε ή να περιορίσουμε την καταστροφή.  Με πολλές εισηγήσεις, προτάσεις νόμου, σχέδια και ιδέες που καταθέσαμε στις δύο τελευταίες κυβερνήσεις και στη Βουλή, προσπαθήσαμε να προωθήσουμε την Πράσινη και Γαλάζια ανάπτυξη και να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή. Λόγω της γνωστής αλαζονείας και αυταρχισμού των ισχυρών και μεγάλων αυτής της μικρής χώρας, ομολογώ ότι σ’ αυτόν τον τομέα, πολύ λίγα ως ελάχιστα έχουμε πετύχει ως Οικολόγοι.


  1. Τι θεωρείτε ως το πιο σημαντικό επίτευγμα του Κινήματος την τριετία 2011-2014;

Προσωπικά θεωρώ ως το πιο σημαντικό επίτευγμα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στην περίοδο 2011 – 2014, το γεγονός ότι διαπιστώθηκε κατά τρόπο αναντίλεκτο και πασιφανή, η αποχή μας από κάθε μορφή διαπλοκής ή διαφθοράς. Εξηγούμαι: Τα τελευταία χρόνια, έχουν αποκαλυφθεί – έστω και πολύ περιορισμένα και δειγματοληπτικά – από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πληροφορίες που φέρουν πολιτικούς και κόμματα να έχουν εμπλακεί σε ύποπτες δοσοληψίες με τράπεζες, επιχειρήσεις κομπιναδόρους κλπ κλπ. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση στα όσα ανακοινώθηκαν ή διέρρευσαν που να εμπλέκει τους Οικολόγους, είναι μια μεγάλη τιμητική διάκριση και επίτευγμα για τους Οικολόγους. Δεν είναι λίγο να γίνονται αναφορές στον Αθηναϊκό τύπο του τύπου «στελέχη από όλα τα κόμματα της Κύπρου – πλην των Οικολόγων – φέρεται να έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης από την Τράπεζα…».


  1. Ξεκίνησε μια διαδικασία καταστατικών αλλαγών. Τι είναι αυτό που αλλάζει στους Οικολόγους;

Η διαδικασία των καταστατικών αλλαγών στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είναι συνεχής και διαρκής. Σήμερα θέτουμε σε εφαρμογή τις καταστατικές αλλαγές που αποφασίστηκαν στο περσινό καταστατικό συνέδριο (Δεκέμβριος 2013). Τα καινούργια στοιχεία είναι η εκλογή αξιωματούχων απευθείας από την ολομέλεια των Οικολόγων, η διαφάνεια των οικονομικών των στελεχών και του Κινήματος, το πόθεν έσχες των αξιωματούχων και η φορολογική πειθαρχία Κινήματος και στελεχών, η πολυπροσωπία και η εναλλαξιμότητα κ.α.


  1. Θεωρείτε τους Οικολόγους ως αρχηγικό κόμμα; Ρωτώ γιατί πολλοί ταυτίζουν το δικό σας πρόσωπο με το Κίνημα.

Κανένα αρχηγικό κόμμα άντεξε 19 χρόνια ιστορίας και δράσης. Είναι αδύνατον. Σήμερα η κοινωνία δεν ανέχεται αρχηγικά κόμματα. Υπενθυμίζω – χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν – ότι μέσα σε αυτά τα 19 χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, εμφανίστηκαν ή/και εξαφανίστηκαν τουλάχιστον μια δωδεκάδα πολιτικά σχήματα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν επιφανείς αρχηγούς: πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας, Προέδρους της Βουλής, Υπουργούς κλπ. Η δική μας προσπάθεια ζει, συνεχίζει και κάνει ξανά ξεκίνημα ίσως επειδή δεν είχε αρχηγό. Η προσπάθεια ήταν υπόθεση συλλογική. Αυτή η διαπίστωση δίνει απάντηση στο ερώτημα σας. Όσο για την ταύτιση είναι λογική και αναμενόμενη. Και είναι όπως το είπες. Δεν ταυτίζεται το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με τον Περδίκη, αλλά ο Περδίκης με το Κίνημα. Δεν είναι οι Οικολόγοι του Περδίκη, αλλά ο Περδίκης είναι των Οικολόγων. Αυτή είναι η διαφορά.


  1. Για την οικονομική καταστροφή φταίνε μόνο οι εκάστοτε κυβερνήσεις; Η Βουλή δεν έχει καμιά απολύτως ευθύνη;

Βεβαίως και έχει ευθύνες η Βουλή. Πολύ μεγάλες μάλιστα. Όμως η  Βουλή είναι ένα σώμα που λειτουργεί πλειοψηφικά. Οι ευθύνες βαραίνουν αυτούς που διαμορφώνουν την πλειοψηφία και αυτοί βεβαίως δεν είναι άλλοι από τα μεγάλα κόμματα. Επιτέλους οι πολίτες πρέπει να στραφούν με θάρρος, τιμιότητα και παρρησία και να ζητήσουν ευθύνες – όχι ισοπεδωτικά και αόριστα αλλά συγκεκριμένα και στοχευμένα – απ’ όσους έχουν τη δύναμη, έχουν τα προνόμια της εξουσίας και έχουν και την ευθύνη. Τέρμα πια στις γενικολογίες και την αόριστη (αποτέλεσμα της δειλίας) κατανομή ευθυνών. Δεν φταίμε όλοι, ούτε κι ο Χατζηπετρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: