Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Kαπνός, παντοπάκαπνος



Η αρχή  του φετινού Αυγούστου σημαδεύτηκε από μια απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα που συζητήθηκε πολύ και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Αναφέρομαι στην απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη για το γνωστό επεισόδιο της καταγγελίας για άσεμνη επίθεση από του Βουλευτή Ανδρέα Κυπριανού εναντίον της Βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Δεν θα αναφερθώ στην ουσία του θέματος, αλλά θα επικεντρωθώ σε μια σημαντική λεπτομέρεια που έμεινε – πιστεύω – εν γένει ασχολίαστη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα «στοιχειοθετείται το αδίκημα του παράνομου καπνίσματος σε δημόσιο χώρο για τους Βουλευτές Ανδρέα Κυπριανού και Νεόφυτο Κωνσταντίνου, εναντίον των οποίων θα εκδοθούν εξώδικα».

Δεν θα μπω στον πειρασμό να ρωτήσω εάν όντως έχουν εκδοθεί εξώδικα, ποιο είναι το ύψος τους και εάν πληρώθηκαν. Θεωρώ ότι η Αστυνομία θα έχει σπεύσει να κάνει το καθήκον της και δεν νομίζω ότι οι δύο βουλευτές θα συνεχίσουν να προκαλούν την κοινή γνώμη, μη πληρώνοντας το πρόστιμο. 

Αυτό που είναι σημαντικότερο και εκεί επικεντρώνομαι, είναι ότι δια της απόφασης της 31ης Ιουλίου ο Γενικός Εισαγγελέας διευκρίνισε ένα θέμα το οποίο πολλές φορές εγείρεται από διάφορους αξιωματούχους και αφορά το εύρος της βουλευτικής (ή άλλης) ασυλίας. Είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Βουλευτές κ.ο.κ., μπορούν να παρανομούν ασύστολα γιατί… έχουν ασυλία. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν την εντύπωση ότι μπορεί για παράδειγμα ο Βουλευτής να παρκάρει τη λιμουζίνα του σε χώρο στάθμευσης αναπήρων και να μην του εκδίδεται εξώδικο από τον τροχονόμο. Άλλοι νομίζουν ότι μπορεί να παραβιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το φωτεινό σηματοδότη, ότι μπορεί να παραβιάζει το όριο ταχύτητας κ.ο.κ.

Αν ο φίλτατος Αρχηγός της Αστυνομίας ετοιμάζετε να δικαιολογήσει αυτές τις πρακτικές θέτοντας λόγους ασφάλειας, θα ήθελα να μου εξηγήσει πως αυτή η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα (δηλαδή η ασφάλεια του πρώτου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας) καλύπτεται με νόμιμο τρόπο. Διότι εάν είναι λογικό (και ίσως είναι) θα πρέπει να γίνει και νόμιμο.

Εάν όμως λόγοι ασφάλειας μπορεί να δικαιολογούν παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας από τον Πρόεδρο και την αστυνομική του συνοδεία, ποιοι λόγοι του επιτρέπουν να καπνίζει σε δημόσιο χώρο; Κι αν οι Κυπριανού και Κωνσταντίνου καταγγέλλονται εξωδίκως με πρόστιμο (με την πιο πάνω αναφερόμενη απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα), το ίδιο δεν πρέπει να ισχύει για όλους; Δηλαδή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, άλλους βουλευτές κ.ο.κ.;

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι εάν οι Νεοφύτου και Κωνσταντίνου κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο γιατί κάπνιζαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, αυτό θα είναι μια μεγάλη αδικία και μια δυσμενής διάκριση.

Κανονικά η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει τον νόμο καθολικά. Είναι όντως άδικο να καταγγέλλονται οι θαμώνες ενός καφενείου για κάπνισμα σε κλειστό χώρο, όταν ακόμα και ενώπιον του Αρχηγού της Αστυνομίας κάποτε πολιτικοί καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Έχω μάλιστα καταγγείλει και δημόσια ότι την ώρα της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, βουλευτές χρησιμοποιούν τα δύο κλιμακοστάσια ένθεν και ένθεν της μεγάλης αίθουσας της ολομέλειας ως καπνιστήρια. Ενίοτε, η καπνίλα φθάνει και μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πεδίον δόξης λαμπρόν, κύριε Αρχηγέ της Αστυνομίας, εάν θέλετε να στείλετε μηνύματα μηδενικής ανοχής και στον τελευταίο μικροπαραβάτη.

Ξεκινήστε – σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα – με τον πρώτο πολίτη, τους Βουλευτές κ.ο.κ. Και η Θεά της Δικαιοσύνης, μαζί σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: