Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ακταιωρός «Φαέθων»



Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μια συγκινητική τελετή για να τιμηθούν οι ηρωικοί ναυτικοί της ακταιωρού «Φαέθων».

Όπως είναι γνωστό, στις ηρωικές μάχες της Τηλλυρίας το 1964 έλαβαν μέρος και δυο ακταιωροί της νεοσύστατης Εθνικής Φρουράς, ο «Φαέθων» και ο «Αρίων». Η μία από αυτές, η ακταιωρός «Φαέθων», βυθίστηκε μετά από άνιση επική μάχη με τα Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Η βύθιση της ακταιωρού «Φαέθων» προκάλεσε το θάνατο έξι ναυτικών από την Ελλάδα, μελών του πληρώματος της ακταιωρού και ενός Κύπριου εθελοντή από τη Μόρφου. Ο κυβερνήτης της ακταιωρού «Φαέθων» και οι επιζήσαντες άντρες και των δύο ακταιωρών, διατύπωσαν δημοσίως πριν από αρκετά χρόνια το παράπονο ότι η Κυπριακή πολιτεία δεν έχει τιμήσει ποτέ επισήμως αυτούς που πολέμησαν και αυτούς που έπεσαν πολεμώντας στα δυο αυτά σκάφη για την προάσπιση της Κυπριακής ελευθερίας.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον Μιχάλη Ιερείδη, ο οποίος λόγω της προσωπικής του γνωριμίας με τον πλοίαρχο Μητσάτο, Κυβερνήτη του «Φαέθων», από το 1996 προέβη σε αλλεπάλληλα διαβήματα προς τους εκάστοτε Υπουργούς Άμυνας, τους Υφυπουργούς παρά τω Προέδρω και τους Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Άμυνας, χωρίς ανταπόκριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε η Ελληνική Δημοκρατία στα πενήντα (και πλέον) χρόνια που πέρασαν δεν έχει τιμήσει τους ήρωες του Φαέθων, γιατί σκοτώθηκαν στην Κύπρο ως μέλη της νεοσύστατης Εθνικής Φρουράς, χωρίς να προνοείται κάτι τέτοιο από τις συνθήκες του 1960. Η νομικοπολιτική αυτή εμπλοκή έμεινε άλυτη για τόσες δεκαετίες.

Από το 2010 ανέλαβα προσωπική εκστρατεία υποστήριξης του δίκαιου αυτού αιτήματος, με την υποβολή συνεχών επιστολών στους εκάστοτε Υπουργούς, την κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης και την εγγραφή θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας.

Οι απαντήσεις που έλαβα ήταν μνημειώδεις: Δόθηκαν τα ονόματα των ηρωικών νεκρών στην τέως ναυτική βάση στο κατεχόμενο Μπογάζι της Αμμοχώστου και σε δύο φουσκωτά (απάντηση Υπουργού Άμυνας το Δεκέμβριο του 2010).

Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον νυν Υπουργό κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη, που τροχιοδρόμησε την απονομή στρατιωτικών τιμών στους ήρωες της ακταιωρού Φαέθων.

Έχω όμως την άποψη ότι η πρόσφατη εκδήλωση τιμής στους ήρωες του Κυπριακού ναυτικού που διοργανώθηκε στην Αθήνα, πρέπει να έχει συνέχεια.

Είναι καιρός η Κυβέρνηση να μελετήσει την εισήγηση για μετατροπή του αλιευτικού καταφυγίου Κάτω Πύργου σε αγκυροβόλιο για τα σκάφη του πολεμικού ναυτικού και της λιμενικής αστυνομίας (ακτοφυλακής).

Όπως κατανοεί εύκολα ο καθένας, η ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου της Μόρφου (όπου αγωνίστηκαν και έπεσαν οι ηρωικοί ναύτες του Φαέθων), θα έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Η ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή του Κόλπου της Μόρφου (όπως εξήγησα σε πολλά διαβήματα προς τους αρμοδίους), θα βοηθήσει και στην αναζωογόνηση μιας ακριτικής περιοχής που ασφυκτιά μέσα στην αγκάλη των κατοχικών δυνάμεων.

Η καλύτερη απόδοση τιμών στους νεκρούς ήρωες του «Φαέθων» είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους. Ο αγώνας για μια ελεύθερη Τηλλυρία, ελεύθερη Κύπρο. Και δεν πρέπει να περιμένουμε τα Τουρκικά βομβαρδιστικά για να αποδείξουμε τον πατριωτισμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: