Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ομιλία στην προεκλογική εκδήλωση Αμμοχώστου, Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Εμπρός να γίνουμε εμείς η δύναμη της κάθαρσης




Τον περασμένο Νοέμβριο όταν η Βουλή ψήφισε την κατάργηση της απλής αναλογικής και τροποποίησε τον εκλογικό νόμο, κάποιοι βιάστηκαν να ξεγράψουν το Κίνημα Οικολόγων. 

Πέραν των δύο μεγάλων κομμάτων, δυστυχώς υπήρξαν κι άλλοι που νόμισαν ότι ήταν ευκαιρία να κερδίσουν από την καρατόμηση των Οικολόγων. Πολλοί απ’ αυτούς που καμώνονται την αντιπολίτευση – ιδιαίτερα στο Κυπριακό – ενώ από την άλλη κάνουν πλάτες στις αποφάσεις της οικονομικής ολιγαρχίας, χάρηκαν για την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής. Κρύφτηκαν πίσω από τα δύο μεγάλα κόμματα και «έριξαν κλήρο». 

Η κοινωνία όμως αντέδρασε και αντιδρά απέναντι στην άδικη αυτή συμπεριφορά των μεγάλων κομμάτων. Ομάδες πολιτών έχουν τρέξει και συμπαρατάχθηκαν μαζί μας για να αντιμετωπιστεί το άδικο και η βαρβαρότητα των ισχυρών κομμάτων. Διότι οι πραγματικοί πολίτες αντιδρούν και ενεργούν. Δεν μένουν μόνο στη διαμαρτυρία, με σταυρωμένα τα χέρια. Αγωνίζονται όλοι μαζί, μέσα από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για να έχουμε επιτέλους μια δυνατή φωνή στο Κοινοβούλιο, μια φωνή των πολιτών.

Τα τελευταία χρόνια  ο λαός μας βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, μια κρίση αξιών.

Έχουν πτωχεύσει όχι μόνο επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και οι πατροπαράδοτες πολιτικές και δομές εξουσίες.

Οι ανίκανοι ή οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, οι απατεώνες τραπεζίτες και οι διαπλεκόμενοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας οδήγησαν στην οικονομική και ηθική φτώχεια. Δεν μας έκλεψαν μόνο τα εκατομμύρια ευρώ, μας έκλεψαν την πίστη μας και σε αξίες και ιδανικά, μας έκλεψαν την ελπίδα.

Το οικονομικό και πολιτικό σύστημα της χώρας μας αντιμετώπισε τη φύση και τους ανθρώπους ως αναλώσιμο υλικό και ως φθαρτά προς κατανάλωση με σκοπό το κέρδος για την ολιγαρχία.

Την αποτυχία του συστήματος φορτώθηκαν οι απλοί άνθρωποι, οι καταθέτες, οι δανειολήπτες, οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι συνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι μονογονιοί κοκ. Κυρίως όμως το κόστος της αποτυχίας του συστήματος το πληρώνει η νέα γενιά, που αντιμετωπίζει καθημερινά τον εφιάλτη της ανεργίας.

Η πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας μας έφερε την τρόικα και το μνημόνιο με μια σειρά από νόμους που ψηφίστηκαν στη Βουλή από το 2011 μέχρι πρόσφατα. Σε αυτή την διαδικασία πολιτικής συνενοχής ενεπλάκηκαν δυστυχώς όλα τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα που ευθύνονται για την καταστροφή,  ευθύνονται και για την κακή και άδικη διαχείριση της κρίσης.

Όλοι ξέρανε για τη διαπλοκή. Όλοι ξέρανε για τις μίζες. Όλοι ξέρανε για τις κρυφές χρηματοδοτήσεις των κόμματων. Σε πολλές περιπτώσεις ως κίνημα οικολόγων εκθέσαμε αυτή την κατάσταση με όσες δυνάμεις διαθέταμε. Εμείς μιλήσαμε πρώτοι για τα σκάνδαλα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ για το Λώλο και για τον Μπόμπολα. Εμείς μιλήσαμε για τις μίζες στους εξοπλισμούς, στα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα. Εμείς αναδείξαμε το σκάνδαλο των ελαττωματικών πασάλων της ΑΗΚ και το σκάνδαλο των χαριστικών χαλαρώσεων στην λίμνη Πόλης Χρυσοχούς και πολλά άλλα.

Δεν μας άκουαν οι κυβερνώντες. Δεν μας άκουαν τα κόμματα. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί, αφού αποδεικνύεται πλέον η σχέση τους με την διαφθορά και τη διαπλοκή. Τώρα είναι η ώρα της δικαίωσης μας.

Δεν είναι όμως αρκετό να μας λένε ότι είχαμε δίκαιο. Θέλουμε δικαιοσύνη. Θέλουμε τιμωρία. Θέλουμε να επιστρέψουν τα κλεμμένα. Αυτή είναι μεγάλη ευθύνη των διωκτικών αρχών, των ανεξάρτητων αξιωματούχων και των δικαστηρίων.

Εμείς οι πολίτες, εμείς το Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών δεν είμαστε μέρος του προβλήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είμαστε όμως μέρος της κάθαρσης και της τιμωρίας.

Ξέρουμε ότι σε αυτή την επιχείρηση της κάθαρσης και τιμωρίας έχουμε την συμπάθεια και συμπαράσταση χιλιάδων πολιτών. Αλλά -φίλες και φίλοι - σε αυτή την μάχη ενάντια στην διαφθορά δεν αρκεί η συμπάθεια. Πρέπει η συμπάθεια και η εκτίμηση να μετατραπεί σε ψήφο.

Σε αυτόν τον αγώνα, ο κάθε πολίτης έχει ρόλο και ευθύνη. Με την αποχή και τα Likes δεν έρχεται η αλλαγή που θέλουμε. Εμείς οι πολίτες, μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, να πάρουμε την τύχη μας, στα δικά μας χέρια.

Στις 22 Μαΐου πρέπει το like να γίνει ψήφος στην κάλπη. Να γίνει ψήφος και δύναμη ανατροπής, δύναμη τιμωρίας, δύναμη κάθαρσης, δύναμη ελπίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: