Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Ένα διαφορετικό "δεσμεύομαι"



Πριν από λίγες μέρες συντελέστηκε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή και εξέλιξη στο Κίνημα Οικολόγων που αποτελεί - πιστεύω - και πρωτοπορία στην ιστορία των πολιτικών κομμάτων και κινημάτων στην Κύπρο. 

Πρόκειται για μια αλλαγή που καθυστέρησε να γίνει, αν λάβει κανείς υπόψη ότι αυτή είναι ήδη σε εφαρμογή για περισσότερο από ένα χρόνο. Πρόκειται για τη μετατροπή του Κινήματος από ένα μονολιθικό πολιτικό κίνημα σε μια πλατφόρμα πολιτών, όπου θα επιτρέπεται να λειτουργούν ομάδες, σύλλογοι, οργανώσεις, κινήσεις και οποιοδήποτε άλλο σχήμα οι συμμετέχοντες θέλουν να έχει η συλλογικότητά τους. Θεσμοθετήθηκε, πλέον, η νόμιμη παρουσία αυτών των ξεχωριστών συλλογικοτήτων στα όργανα λήψης αποφάσεων του Κινήματος, ακόμα και όταν τα μέλη τους δεν είναι μέλη του Κινήματος. Επίσης για πρώτη φορά - εξ όσων γνωρίζω - θα επιτρέπεται από καταστατικό πολιτικού κινήματος στην Κύπρο, να εκφράζεται δημόσια η διαφωνία στις συλλογικές αποφάσεις από άτομα ή και ομάδες. 

Σε κάποιες άλλες χώρες τέτοιες πρακτικές δεν είναι άγνωστες, αλλά στην Κύπρο κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ πρωτοποριακό. Στην Κύπρο η δημόσια διαφωνία καταλήγει στην έξωση από το κόμμα και σε διαγραφή, ενώ στην καλύτερη περίπτωση ισχύει το γνωστό "έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος" (που παραπέμπει στο άλλο περίφημο κομματικό ρητό "τα αρνιά έξω από το μαντρί τα τρώει ο λύκος").

Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι μετά από πολλές προσπάθειες που άρχισαν από το 2011, καταφέραμε το 2015 να συνδέσουμε στο καράβι μας ένα αριθμό από κινήσεις πολιτών με την υπόσχεση ότι η σύνδεση αυτή δεν θα συνεπάγεται προσχώρηση ούτε συγχώνευση, αλλά συνεργασία. Στην συνεργασία αυτή δώσαμε μια μορφή και ένα σχήμα που δούλεψε. Δούλεψε φέρνοντας πολύ καλά αποτελέσματα στις εκλογές του 2016, Βουλευτικές και Τοπικές. Υποσχεθήκαμε όμως - επαναλαμβάνω τη λέξη "υποσχεθήκαμε" - ότι αυτή η συνεργασία δε θα είναι προεκλογική, αλλά θα έχει διάρκεια και συνέχεια, στηριζόμενη στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. 

Υπό την έννοια αυτή με την πρόσφατη καταστατική τροποποίηση τηρήσαμε την υπόσχεση μας. Δείξαμε σε όλο τον κόσμο, πόσο αξιόπιστη ομάδα είμαστε. Ότι δηλαδή, δεν πήραμε την ψήφο των ανθρώπων αυτών και μετά πετάξαμε την υπόσχεση μας στο κάλαθο των αχρήστων. Το πιο σημαντικό είναι τούτο: δεν υπήρχε κανείς που μας υποχρέωνε να το κάνουμε.

Όμως τηρήσαμε τον "λόον μας", το δικό μας "δεσμεύομαι" ήταν αληθινό. Γιατί είμαστε και το αποδεικνύουμε καθημερινά η πιο καθαρή, η πιο τίμια, η πιο φερέγγυα πολιτική πρόταση.
Τούτο αποτελεί μια πράξη - όαση στην έρημο της πολιτικής ανυποληψίας που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Είναι μια απόδειξη ότι μπορείς να κάνεις πολιτική και ταυτόχρονα να παραμένεις τίμιος, φερέγγυος και σταθερός στις αρχές σου.

Με την ευκαιρία αυτή καλώ τους φίλους και συνεργάτες μας, να επανέλθουν στην ενεργή πολιτική δράση ως ομάδες πολιτών. Το κάλεσμα μας είναι βέβαια ευρύτερο και αφορά κι άλλες ομάδες πολιτών, πλατφόρμες και συσπειρώσεις. Με την επίσημη αλλαγή της μορφής του Κινήματος μας, προσφέρεται μια στέρεη, ανοικτή πολιτική πλατφόρμα για όλους - πάντα με σεβασμό στη διαφορετική άποψη - για τους κοινούς μας αγώνες, τα κοινά μας οράματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: