Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΕΔΡΕ

Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο αειθαλής Γλαύκος Κληρίδης οι Οικολόγοι συνήθιζαν κάθε Πρωτοχρονιά να μαζεύονται έξω από το Προεδρικό σε ένα πρωτότυπο ακτιβιστικό καλαντάρισμα για το καλό του χρόνου. Με άλλα λόγια «τα έψαλαν» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταγράφοντας τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

Με την εκλογή του τέως Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου το «έθιμο» δεν συνεχίστηκε. Ούτε στον Πρόεδρο Χριστόφια είπαν φέτος τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα οι Οικολόγοι. Όμως κάτι πρέπει να ειπωθεί, έστω και με πιο «τετριμμένο» τρόπο, χωρίς δηλαδή τη φαντασία και την πρωτοτυπία των πρώτων χρόνων (κρίμα!).

Πιστεύω ότι το Πολιτικό Κόμμα των Οικολόγων της Κύπρου, αλλά και το κίνημα των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού, έχει ήδη προσφέρει ανεκτίμητο έργο για τη σωτηρία του Κυπριακού περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και προώθησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Σήμερα οι προτάσεις των Οικολόγων αντιμετωπίζονται από τα άλλα κόμματα, την τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κυβέρνηση – εκτός από τη συνήθη αντίθεση – με αρκετό σεβασμό. Αποτελούμε τον πιο αξιόπιστο φορέα περιβαλλοντικής πολιτικής και ταυτόχρονα τον πιο έμπιστο φρουρό του περιβάλλοντος. Οι ελπίδες που εναποθέτουν σε εμάς οι πολίτες είναι τεράστιες.

Η προστασία των φυσικών χώρων, των Αλυκών, των δασών, του Ακάμα, έχει ενοχλήσει όσους θέλουν να πωλήσουν τα πάντα ως οικόπεδα της αλόγιστης ανάπτυξης. Κάποιοι μεγάλοι εργολάβοι, ενοχλούνται από την περιβαλλοντική ευαισθησία των πολιτών που στέκεται εμπόδιο στην αχαλίνωτη κατασκευαστική ανάπτυξη, σε μεγάλα έργα αυτοκινητόδρομων, τους οικισμούς μαρίνων και τις πολιτείες των γηπέδων γκολφ κλπ κλπ. Ακόμα και πολιτικοί ή πολιτικά κόμματα δυσανασχετούν για το νομικό πλαίσιο που αναγκάστηκε η πολιτεία να αποδεχθεί κάτω από τη δική μας πίεση (π.χ. κάπνισμα, διαφημιστικές πινακίδες, προστασία δέντρων κλπ κλπ).

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εφαρμογή των νόμων, η εναρμόνιση με το περιβαλλοντικό κεκτημένο και η εγκαθίδρυση μιας ιδεολογίας βιώσιμης ανάπτυξης και γενικώς η δημιουργία οικολογικής συνείδησης σε όλα τα επίπεδα (από τον απλό πολίτη ως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας).

Η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια έχει εκλεγεί με βάση ένα ενδιαφέρον περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Είχαμε όμως – ακόμα και προεκλογικά – καυτηριάσει ορισμένα αρνητικά του προγράμματος (π.χ. Ακάμας, Εαρινό Κυνήγι). Δεν γνωρίζω πως η Κυβέρνηση Χριστόφια, ως υπεύθυνη πλέον κυβέρνηση, θα υλοποιήσει αυτές τις αντιπεριβαλλοντικές προεκλογικές δεσμεύσεις. Όμως η Κυβέρνηση έχει μπροστά της πολύ σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα με κυριότερα θα έλεγα το θέμα του Ακάμα, της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της μείωσης των ρύπων του θερμοκηπίου, την απεξάρτηση από το ιδιωτικό αυτοκίνητο και την ανάπτυξη των δημοσίων μέσων κυκλοφορίας, την κήρυξη της Κύπρου σε ζώνη ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς κ.ο.κ.

Εμείς δηλώνουμε την καλή μας θέληση να βοηθήσουμε. Να καταθέσουμε προτάσεις και εισηγήσεις. Να αναλάβουμε ευθύνες. Αλλά αυτή η καλοπροαίρετη θετική μας στάση δεν έχει απεριόριστο χρόνο και διάρκεια. Δεν είναι αορίστου χρόνου.

Με τις ευχές μου για ένα ελεύθερο και οικολογικό 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: