Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αναπηρία μνημονίου



Πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοσχέδιο που «επαναφέρει» ορισμένα επιδόματα αναπήρων (επίδομα βαριάς μορφής κινητικής αναπηρίας και το επίδομα τυφλών) τα οποία είχαν αποκοπεί με βάση τη συμφωνία με την Τρόικα.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είχε αντιταχθεί με μανία ενάντια στην αρχική απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων που ψαλίδιζε τα επιδόματα των αναπήρων. Ένας από τους λόγους καταψήφισης του προϋπολογισμούς του 2013 ήταν γιατί περιλάμβανε την αποκοπή αυτή.

Η συγκεκριμένη πρόνοια της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας που αφορούσε τις περικοπές των επιδομάτων των αναπήρων έχει τύχει κριτικής και έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια από την κοινωνία.  Είπα και από το βήμα της ολομέλειας κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου στον προϋπολογισμό ότι, «κάποιοι κατάντησαν τον τόπο στο σημείο να οδηγούνται απ’ αυτή τη συμφωνία οι ανάπηροι έξω από τη Βουλή με καροτσάκια και οι τυφλοί  και οι κωφοί αλληλοβασταζόμενοι και να διαμαρτύρονται. Νομίζω ότι έχουμε φτάσει πλέον στο ναδίρ της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας σ’ αυτή τη χώρα». Σωστά η κυβέρνηση έκαμε δεύτερες σκέψεις και έφερε τροποποίηση της νομοθεσίας.  Να πούμε σ’ αυτό το σημείο πως αποδεικνύεται ότι όσοι από μας έλεγαν ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν ήταν επιτυχής, επιβεβαιώνονται.  Και δεν είναι κακεντρέχεια αυτή, είναι σημείωση ιστορικής πολιτικής σημασίας.  Η διαπραγμάτευση δεν ήταν επιτυχής και είναι ένα από τα σημεία στα οποία δεν ήταν επιτυχής και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. 

Στο δεύτερο σημείο που επιβεβαιωνόμαστε εμείς ως Οικολόγοι είναι ότι μπορούν να βρεθούν πόροι από εξοικονομήσεις.  Σημειώστε, παρακαλώ ότι, το μεγαλύτερο μέρος των  €1,5 εκατομ. δε θα το βρει η κυβέρνηση από άλλες φορολογίες!  Δε θα το βρει από άλλες μειώσεις εισοδημάτων των εργαζομένων!  Θα το βρει, μας είπαν, από εξοικονομήσεις, που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονομήσεων ακόμα!  Εκεί έπρεπε να επικεντρωθούμε, δηλαδή στην πιο σωστή και ορθολογιστική διαχείριση των δημοσίων χρημάτων. Δε θα μιλήσω πάλι για τα πούρα και τα 2,5 εκατομμύρια το χρόνο που μπορεί να φέρει μία δίκαιη φορολογία τους.

Ένα ακόμα σημείο, μια διευκρίνιση, και πάλι, αν θέλετε, καλοπροαίρετη:  Διαπραγμάτευση με την τρόικα μπορεί να έκαμε η κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα.  Δεν έκαμε όμως με τους ενδιαφερόμενους!  Και οι ενδιαφερόμενοι με πληροφορούν ότι παγώνει ταυτόχρονα το επίδομά τυφλών. Αυτό είναι ένα αρνητικό στοιχείο. Δεύτερον, το ποσό που εγκρίθηκε από τη Βουλή φέτος είναι κατά πολύ λιγότερο από τον προϋπολογισμό του 2012.  Άρα, αποκόπτεται και παγώνει το επίδομα τυφλών, και αυτό γίνεται χωρίς να διαπραγματευθούν οι κυβερνώντες με τους ενδιαφερόμενους.

Το τελευταίο που θέλω να πω, και για να μην υπάρχει παρεξήγηση είναι το εξής: Όχι πως θέλω να φανώ κακός, αλλά η αλήθεια είναι ότι η αποκοπή αυτών των επιδομάτων δεν έγινε μέσα από νομοσχέδιο όπως ισχυρίζονται κάποιοι για να πουν εκ των υστέρων ότι τάχα δεν το ψήφισαν.  Έγινε μέσα από τον προϋπολογισμό του κράτους, τον οποίο ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από το Κίνημα Οικολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: