Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Συνέντευξη στον Φιλελεύθερο



1. Πόσο σημαντικές θεωρείτε τις εκλογές της 25ης Μαΐου και γιατί ο απογοητευμένος και εν πολλοίς αδιάφορος Κύπριος ψηφοφόρος θα πρέπει να πάει στις κάλπες;

Οι εκλογές της 25ης Μαρτίου είναι πολύ σημαντικές. Γίνονται σε πολύ κρίσιμη ώρα για την Κύπρο και την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα τους, μπορεί να κρίνει τις αποφάσεις που θα επηρεάσουν όλους μας. Θα συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την πορεία της επιβολής μέτρων λιτότητας στους λαούς της Ευρώπης ή θα αλλάξει πορεία υιοθετώντας πολιτική που προστατεύει τα δικαιώματα των απλών πολιτών, την υγεία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον; Θα ενισχυθούν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που στην Κύπρο και την Ευρώπη υποστηρίζουν τη δικαιοσύνη ή θα δυναμώσουν ακόμα παραπάνω οι πολιτικές που υποστηρίζουν την οικονομική ολιγαρχία, τους απατεώνες και τα λαμόγια; Αυτό θα κριθεί εν πολλοίς και από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Ιδιαίτερα εδώ στην Κύπρο, μετά τις άδικες αποφάσεις του Eurogroup, τις ευθύνες των όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν και τη δυστυχία που έφεραν, είναι αυτοκτονία να μην υπάρξει ενδιαφέρον. Οι εκλογές της 25ης Μαΐου θα καθορίσουν αν θα υπάρξει τιμωρία των ενόχων, αν θα περιοριστούν οι αντικοινωνικές πολιτικές ή αν θα υπάρξει ελπίδα για βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη που θα δημιουργεί πράσινες θέσεις εργασίας και ελπίδα στον τόπο και το λαό μας. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κριθεί από το βαθμό συμμετοχής των πολιτών. 



2.   Το Κίνημα Οικολόγων επέλεξε σ’ αυτές τις εκλογές να συνεργαστεί με την ΕΔΕΚ. Ποιος ο στόχος αυτής της συνεργασίας και ποιο το όφελος για τους Οικολόγους;

Ο στόχος αυτής της συνεργασίας είναι πρωτίστως να δημιουργηθεί μία πειστική και αποτελεσματική πρόταση ελπίδας, μία πρόταση για έξοδο από τα πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός μας. Μπουχτίσαμε στα μηνύματα και στα κούφια λόγια. Το γεγονός ότι δυο αυτόνομα και ανεξάρτητα πολιτικά κινήματα, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή ιστορία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον ανταγωνισμό και να συστήσουν μία αγωνιστική συμμαχία, είναι από μόνο του ένα ελπιδοφόρο και νικητήριο συμβάν. Πρώτος και κύριος λοιπόν στόχος είναι η συνεργασία. Πετύχαμε κάτι πρωτότυπο και πρωτοπόρο, που αλλάζει την ατζέντα. Αντί την πορεία των στείρων αντιπαραθέσεων επιλέξαμε με υπευθυνότητα το δρόμο της συνεργασίας. Με τη συνεργασία λοιπόν αυξάνουμε τις πιθανότητες εκλογής ενός ευρωβουλευτή από το Κίνημα Οικολόγων ή από την ΕΔΕΚ. Ταυτόχρονα δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για τα δίκαια του Κυπριακού λαού, στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Τέλος, ενισχύουμε εκείνα τα πολιτικά κινήματα που δεν αναλώθηκαν σε βρώμικες συναλλαγές, δεν έτυχαν χαριστικής μεταχείρισης από τις τράπεζες, ούτε έκαναν πλάτες στην οικονομική ολιγαρχία. Η επιτυχία αυτών των δράσεων είναι επιτυχία για την Κύπρο και το λαό της, συνεπώς είναι επιτυχία και για τους Οικολόγους. 



3.  Γιατί οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων και ενδεχομένως και άλλοι να ψηφίσουν το Γιώργος Περδίκη στις ευρωεκλογές;

Δεν μου επιτρέπεται και δεν θέλω να περιαυτολογώ. Διαβλέπω μάλιστα τον κίνδυνο αν επιχειρήσω να απαντήσω αυτήν την ερώτηση να τραυματιστεί ακριβώς αυτό που θεωρώ ως το διακύδευμα των εκλογών, δηλαδή η συγκρότηση μίας πατριωτικής κοινωνικής συνεργασίας. Δεν θεωρώ λοιπόν σωστό να προβάλω τον εαυτό μου. Οι ψηφοφόροι νομίζω με γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Γνωρίζουν την αγωνιστικότητα μου, την μαχητική διεκδικητικότητα μου, το πάθος μου για τη δουλειά. Έχω την άποψη ότι μπορώ να ζητήσω την ψήφο τιμής του κάθε Κύπριου ψηφοφόρου ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα ή συμπάθεια. Θα είναι – αν μου επιτρέπεται η παρομοίωση – μία εφαρμογή με το «έτσι θέλω» των ψηφοφόρων, της οριζόντιας ψηφοφορίας που μας αρνήθηκαν πρόσφατα όταν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ καταθέσαμε σχετική πρόταση νόμου. Περιμένω ότι οι πολίτες θα τιμήσουν αυτούς που τους τίμησαν με την τίμια παρουσία τους στην πολιτική, ενώ ταυτόχρονα θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα τιμωρήσουν με τη ψήφο τους τα λαμόγια της πολιτικής.



4.  Τολμάτε να λέτε την άποψή σας όποια κι αν είναι αυτή. Πόσο επιζήμια ή ωφέλιμη είναι αυτή σας η προσέγγιση έναντι όλων των ζητημάτων; 

Αυτή η χώρα έχει μπουχτίσει από ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική μόνο και μόνο για να κερδίσουν προσωπικά. Ο λαός μας δεν κέρδισε και πολλά πράγματα από τέτοιους πολιτικούς. Μάλλον θα έλεγα ότι ένας από τους κυριότερους λόγους της Κυπριακής κακοδαιμονίας είναι η ποιότητα των πολιτικών της χώρας. Λίγοι είναι αυτοί που ασχολήθηκαν με την πολιτική και ξεχώρισαν με το πολιτικό τους ήθος, την τόλμη και την φιλαλήθεια. Βλέπετε στην πολιτική της χώρα μας επικρατεί το ψέμα, τα σκοτεινά μουχλιασμένα παρασκήνια, οι διακομματικές κρυφές συμμαχίες κ.ο.κ. Είμαι λοιπόν βέβαιος και νομίζω δεν χωρεί αμφιβολία, ότι ο καθαρός και ξάστερος πολιτικός λόγος είναι που είναι αναγκαίος και ωφέλιμος, πάντα σε αντιδιαστολή με τον ψεύτικο, κάλπικο και διαβρωμένο λόγο και παρουσία των υπολοίπων. Κύπρος και Ευρώπη χρειάζονται την αλήθεια, την τόλμη και τον καθαρό και ξάστερο πολιτικό λόγο. Όσοι υπηρετούμε αυτόν τον καθαρό και ξάστερο πολιτικό λόγο θα είμαστε κοντά στους πολίτες και στα προβλήματα τους, διατηρώντας την πίστη μας σε ιδανικά και αξίες. 




5.   Πιστεύετε ότι θα έχουμε σύντομα θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό;

Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά δυστυχώς οι οιωνοί δεν είναι άριστοι. Πάντως τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα έχουν αποκλειστεί σαφώς ακόμα και από το αμφιλεγόμενο κοινό ανακοινωθέν. Η βάση της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων είναι αποτυχημένη και ατελέσφορη. Η εμμονή της Κυπριακής ηγεσίας σε ξεπερασμένα μοντέλα και πρακτικές και η αδυναμία της να προσελκύσει ένα υγιές διεθνές ενδιαφέρον είναι χαρακτηριστική. Αν δεν τεθούν τάχιστα από το Εθνικό Συμβούλιο οι στόχοι της διαπραγμάτευσης και εάν δεν καθοριστούν οι κόκκινες γραμμές μας, θα βρεθούμε εκτεθειμένοι ως λαός και θα αναγκαστούμε να δούμε νέες υποχωρήσεις. Έχοντας υπόψη αυτά, θεωρώ την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, μεγάλη ευκαιρία που αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Κυπριακό, αν βέβαια κινηθούμε σωστά και μεθοδικά.



6. Θα μπορέσει η Κύπρος να ανακάμψει οικονομικά στο σύντομο ορατό μέλλον;

ΝΑΙ πιστεύω ότι ο Κύπριος είναι μια ράτσα δουλευταράδων. Θα εργαστεί και πάλιν σκληρά, στην ανάγκη θα πεινάσει, δεν θα επαναστατήσει (κι αυτό είναι κακό) και πολύ νωρίς θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση. Το ζήτημα είναι με ποιο κόστος, πόσοι θα χαθούν στο μεταξύ και ποιοι θα γίνουν πλουσιότεροι. Για μένα αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι το πρωτεύων νομίζω να βγει σύντομα η Κύπρος στις αγορές. Νομίζω ότι δεν κερδίζει η χώρα αν ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι. Η οικονομική ανάκαμψη πρέπει να συνδέεται με την κοινωνική ανασυγκρότηση. Ανάκαμψη για μένα σημαίνει να μπορεί η οικονομική ανάπτυξη να συντηρεί μία κοινωνία που θα φροντίζει τους κοινωνικά ευάλωτους (τους πολύτεκνους, ανάπηρους, τυφλούς, κωφούς, φτωχούς και ανέργους κ.ο.κ.) τα ζώα και το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής (όσοι την έχουν). Ανάπτυξη χωρίς κράτος πρόνοιας είναι «δώρον άδωρον». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: