Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ένα ΟΧΙ, δεν αρκεί



Το επικαιροποιημένο μνημόνιο καθώς γράφεται αυτό το άρθρο είναι ακόμα κυβερνητικό μυστικό. Όμως μάθαμε από την πρόσφατη συνάντηση μας με την Κεντρική Τράπεζα σ’ αυτό, περιλαμβάνεται και όρος για διερεύνηση των ευθυνών των τραπεζικών στελεχών για τα bonus και τα χαριστικά δάνεια.

Οι Τροϊκανοί ζητούν να ερευνηθούν οι υποθέσεις αυτές και να υπάρξει τιμωρία. Τώρα επιτέλους – μετά και από δική μου προσωπική έκκληση προς την Τρόικα που έγινε με επιστολή και προσωπική επαφή μαζί τους – μπήκε η τιμωρία στο μνημόνιο. Θέλω πραγματικά να δω τι θα κάνει τώρα το πολιτικό κατεστημένο και η οικονομική ολιγαρχία, απέναντι σ’ αυτήν τη μνημονιακή υποχρέωση.

Μπορούμε να πούμε ότι φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ της αδικίας και της ατιμωρησίας. Αποδεικνύεται έτσι ότι υπάρχουν δυνατότητες, μέσα από τα αρνητικά του μνημονίου να προκύψουν και θετικά, αρκεί να διεκδικούμε δυναμικά και αποφασιστικά τα δίκαια και δικαιώματα μας. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι Οικολόγοι προωθούν στην πράξη την τιμωρία των ενόχων.

Στις εκλογές της Κυριακής έχουμε μια βασική ευθύνη. Επιλέγουμε με την ψήφο μας να τιμήσουμε αυτούς που μας τιμούν με την καθαρή και τίμια δράση και πολιτική τους παρουσία. Την Κυριακή πρέπει να τιμωρήσουμε όσους άδικα μας τιμώρησαν με τα λάθη, τις παραλείψεις και τα εγκλήματα τους. Έχουμε υποχρέωση να αποδείξουμε στα λαμόγια και τα golden boys ότι δεν ξεχνούμε και δεν συγχωρούμε. Απαιτούμε με την ψήφο μας την τιμωρία των ενόχων. Με τη στήριξη της τίμιας και καθαρής φωνής του συνδυασμού ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΕΔΕΚ, απαιτούμε να τιμωρηθούν όσοι φέρουν ευθύνη ηθική, πολιτική και ποινική – και να φέρουν πίσω τα κλεμμένα και τα bonus. Καθαρά και ξάστερα, λίγα λόγια και καλά, τίμια και τολμηρά, απαιτούμε και ψηφίζουμε υπεύθυνα για την τιμωρία των ενόχων. Η οργή μας γίνεται ορμή. Γίνεται ορμή και δύναμη στην καθαρή και ξάστερη φωνή των Οικολόγων.

Εμπιστευόμαστε την ψήφο μας στην εγγυημένα καθαρή φωνή των Οικολόγων. Δεν μας σαγηνεύουν τα εύηχα συνθήματα. Δίνουμε την ψήφο μας σ’ αυτούς που απέδειξαν ότι τα λόγια γίνονται πράξεις. Λόγια ξέρετε ακούμε πολλά αυτές τις μέρες. Λόγια για αντίσταση, για τιμωρία, για ελπίδα. Τα συνθήματα όμως είναι καλά και χρήσιμα μόνο όταν τα συνοδεύει η σκληρή καθημερινή δουλειά και η πολύχρονη προσφορά. Ως Οικολόγοι, αποδείξαμε ότι δεν μένουμε στα λόγια και στα συνθήματα. Είναι οι πράξεις μας, η δουλειά μας και η προσφορά μας η καλύτερη εγγύηση ότι η ψήφος σας δεν θα πάει χαμένη.

Σήμερα, η ψήφος στους Οικολόγους είναι ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ψήφος επιβράβευσης ενός πλούσιου έργου. Είναι ψήφος στήριξης για συνέχεια στην προσφορά και στον αγώνα. Η ψήφος στους Οικολόγους δεν είναι ψήφος άρνησης αλλά είναι ψήφος δημιουργικής αντίστασης στο κατεστημένο, ενάντια σε όσους μας πρόδωσαν, ενάντια σε όσους μας πούλησαν και μας πουλούν. Δεν λέμε μόνο ΟΧΙ στο δρόμο της καταστροφής που ακολούθησε η Κυπριακή άρχουσα τάξη. Μόνο το ΟΧΙ δεν αρκεί. Έχουμε και πρόταση και θέσεις και ιδέες. Καταθέτουμε καθημερινά τις προτάσεις μας για πράσινη ανάπτυξη, πράσινες θέσεις εργασίας για να βρουν δουλειά οι άνεργοι νέοι μας, να ανοίξουν νέες δουλειές για όλους, να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και πρόνοια για τους δυσπραγούντες. Είμαστε καθημερινά δίπλα και κοντά στους εργαζόμενους, στη μάνα και την οικογένεια, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους άπορους και τους κατατρεγμένους. Αυτή είναι μια βασική διαφορά μας. Δεν είμαστε μόνο λόγια. Μιλούν τα έργα μας, οι πράξεις και η πολιτική μας κι όχι τα ωραία συνθήματα και τα μεγάλα «μπλα μπλα». 

Αν ξεκινούσα να παραθέτω την προσφορά των Οικολόγων σε έργα σ’ αυτόν τον τόπο και το λαό, θα χρειαζόμουν πολλές σελίδες. Θυμίζω μόνο το πιο πρόσφατο: Στην τελευταία ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψηφίστηκε πρόταση νόμου που ξεκίνησε από τους Οικολόγους που απαγορεύει στην Κυβέρνηση να αρνείται σε ανάπηρα άτομα, εργαζόμενους του δημοσίου την παροχή προσβασιμότητας και άλλων διευκολύνσεων, με πρόφαση το οικονομικό κόστος. Επτά χρόνια το παλεύαμε, μέχρι να το πετύχουμε. Πάει να πει με άλλα λόγια, καταθέτουμε έργο και προσφορά και όχι απλά «μπλα μπλα». Συνέπεια, πείσμα και εγγύηση.

Την Κυριακή, στις Ευρωεκλογές οι Κύπριοι πολίτες έχουν επιλογή: Υπεύθυνα ψηφίζουν τη συνεργασία ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΕΔΕΚ. Ανάβουμε πράσινο στην τιμωρία των ενόχων. Ξεκινούμε για την Πράσινη Ανάπτυξη. Δυναμώνουμε την καθαρή και τίμια φωνή των Οικολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: